Θυμός

Όλγα Μουλάκη Ψυχολόγος

Καταστροφική ή προστατευτική δύναμη;

Ο θυμός είναι η βιολογική μας αντίδραση για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όταν μας επιτίθενται ή για να προστατευθούμε από τον εισβολέα. Γεννιέται όταν πιστεύουμε ότι κάποιος έχει κάνει κάτι λάθος… Ωστόσο χρειάζεται αρκετή αυτοσυνείδηση κι ωριμότητα για να τον χειριστούμε αποτελεσματικά.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός

Οι πηγές του έντονου ξεσπάσματος θυμού, που βγαίνουμε ‘’εκτός εαυτού’’, βρίσκονται πολύ βαθύτερα από τις αφορμές που το προκάλεσαν. Συνήθως έχουμε πληγωθεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον ίδιο (ή παρόμοιο) τρόπο και μοιάζει σαν ασυνείδητα να θυμώνουμε τώρα, για όλα μαζί παλιά και καινούργια. Αυτό δείχνει πως δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το θυμό μας αποτελεσματικά στο παρελθόν αλλά και με το τωρινό ξέσπασμα όσο δίκαιο κι αν έχουμε το χάνουμε…

Ο καταπιεσμένος θυμός

Μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης του θυμού είναι να τον καταπιέζουμε για ν’ αποφύγουμε τη σύγκρουση, για να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας και τις ισορροπίες, γιατί δεν ‘’πρέπει’’… Το συναίσθημα αυτό που πάει όμως; Νομίζουμε ότι ‘’εξατμίζεται’’, κι όμως εκφράζεται μ’ άλλη μορφή, γίνεται γκρίνια, παράπονο ή τον στρέφουμε στον εαυτό μας και καταλήγουμε να τον λυπόμαστε που είναι το ‘’θύμα’’.

Διαχείριση του θυμού

Κάθε φορά που εκφράζετε το θυμό σας, σκεφτείτε αν απευθύνεστε στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο, στο σωστό άνθρωπο. Αν αυτά ισχύουν τότε εκφραστείτε… Αλλιώς, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, αφήστε να φύγει η μεγάλη ένταση, μετά συζητήστε το θέμα ήρεμα με τον εαυτό σας κι αναζητήστε τον καταλληλότερο τρόπο έκφρασής του.

Αναζητώντας τις ρίζες του θυμού και νέους τρόπους διαχείρισης

Συχνά είναι δύσκολο ν’ ανακαλύψουμε μόνοι μας τις κρυμμένες συνδέσεις ανάμεσα σε παλιούς θυμούς με τα τωρινά ξεσπάσματα ή να σταματήσουμε ν’ αποφεύγουμε τη σύγκρουση παρά το μεγάλο κόστος σε βάρος μας. Υπάρχουν κατάλληλοι κι αποτελεσματικοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, τα συναισθήματά μας, τα ‘’θέλω’’ μας… Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά, αν πρώτα δεν ανακαλύψουμε τα βαθύτερα νήματα που κινούν κι επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

  • ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
  • Συμβουλευτική οικογένειας
  • Συμβουλευτική σχέσεων
  • © 2016 ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ

Ευχαριστώ την Κατερίνα για την ξεχωριστή φωτογραφία και τη Δήμητρα για την υπέροχη, δημιουργική δουλειά της. Ο.Μ. Portrait photo by http://www.marianou.grDesign by www.pixelaki.co.uk