Θέμα του μήνα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημερώνεστε άμεσα για το νέο θέμα του μήνα και τα προτεινόμενα σεμινάρια.

Τα 13 Απλά μυστικά της Ευτυχίας

Όλγα Μουλάκη, M.Sc., Ψυχολόγος

 

Νομίζουμε πως η ευτυχία είναι κάτι άπιαστο, πως χρειάζεται να είναι κανείς πλούσιος, όμορφος, διάσημος ή φτασμένος σε κάτι. Ακόμα κι o έρωτας δεν αρκεί για να είμαστε ευτυχισμένοι για καιρό. Κάποιοι μπορεί να έχουν μια υπέροχη οικογένεια αλλά να μην νοιώθουν μέσα τους ευτυχισμένοι. Που κρύβεται λοιπόν η χαρά της ζωής;


Τα μυστικά της ευτυχίας

Ό,τι μας δονεί μας κάνει ευτυχισμένους κι αυτό είναι η περιπέτεια, η ελευθερία και το προσωπικό νόημα στη ζωή. Με απλές κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ευτυχία, το σημαντικό είναι να ξεκινήσουμε να κάνουμε μερικά απλά βήματα:

Βγείτε

Κλείστε την τηλεόραση, πετάξτε τις παντόφλες και βγείτε έξω. Κάθε ώρα που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση μειώνει το προσδόκιμο της ζωής κατά 22 λεπτά. Η τηλεόραση έχει επίσης μια σημαντική επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου μας. Όσο περισσότερο βλέπουμε, τόσο περνάει ο εγκέφαλος σ’ έναν παθητικό τρόπο λειτουργίας όπου τα μηνύματα περνάνε στο νου μας χωρίς να συμμετέχουμε. Γινόμαστε πιο επιδεκτικοί στην επιρροή και πιο ευάλωτοι (Πηγή: Sante Nature Innovation). Καλύτερα λοιπόν να βγείτε και προτιμήστε να έρθετε σ’ επαφή με τη φύση: παρατηρήστε ένα ηλιοβασίλεμα, ακούστε τον ήχο της θάλασσας, μυρίστε ένα λουλούδι, παρατηρήστε ένα δέντρο σαν ένας καλλιτέχνης που θέλει να το ζωγραφίσει.

Κινηθείτε

Σκαλίστε τον κήπο, περπατήστε, κάντε ποδήλατο, κολυμπήστε, χορέψτε… βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Η φυσική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης τα οποία λειτουργούν σαν φυσικά ευφορικά στον οργανισμό μας, μειώνουν το στρες και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Συχνά το πρώτο βήμα είναι το πιο δύσκολο αλλά με τον καιρό θα αισθανθείτε πόσο άμεσα η κίνηση βελτιώνει την κατάσταση του νου, χαλαρώνει και προκαλεί βαθιά ευφορία. Αν κάνετε καθιστική εργασία αποκτείστε τη συνήθεια να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε είκοσι λεπτά.

Διατραφείτε καλά κι ελαφριά

Ό,τι τρώμε επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας και το επίπεδο της ενέργειάς μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στο σώμα μας και στη διαύγεια της σκέψης. Κακή διατροφή με πολλά λιπαρά (όπως το fast food), βαριά γεύματα και η υπερφαγία, μας κάνουν πιο απαθείς και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για χρόνιες ασθένειες. Αντίθετα, μετά από ένα γεύμα με φρέσκα λαχανικά, φυτικές πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά όπως το ωμέγα3, σε ισορροπημένες ποσότητες και ελαφρύ μαγείρεμα, δεν προκαλεί καν τη διάθεση για σιέστα, αντίθετα προσφέρει την αίσθηση της πληρότητας από ενέργεια έτοιμη για νέα σχέδια.

Κάντε κρύο μπάνιο

Ξεκινήστε το μπάνιο σας με ζεστό νερό. Στη συνέχεια μειώστε το ζεστό κι αυξήστε σταδιακά την αναλογία του κρύου μέχρι να συνηθίσει το σώμα και ξεπλυθείτε με κρύο νερό. Αυτή η αίσθηση μπορεί να μας κάνει να νοιώσουμε στιγμιαία ευφορία, όταν θα έχετε στεγνωθεί θα νοιώθετε το σώμα σας γεμάτο ενέργεια.

Ακούτε περισσότερο, μιλάτε λιγότερο

Όσοι άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν σ’ αφωνία, π.χ. λόγω κούρασης των φωνητικών χορδών ή με ιατρική σύσταση, ανακάλυψαν κάτι εξαιρετικό: πόσα πράγματα μπορείς να καταλάβεις και να μάθεις από τους άλλους όταν ο νους δεν είναι απασχολημένος με την ομιλία. Ακούγοντας περισσότερο, δεν χρειάζεται να κρίνουμε, ούτε να έχουμε άποψη για όλα, αντίθετα επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι σε διεργασία, αντί στην θέση του ναι ή όχι, σωστό ή λάθος πάντα. Αντί να ξοδεύουμε χρόνο στο να κάνουμε κριτική ερχόμαστε σε μια θέση μεγαλύτερης αποδοχής που φέρνει περισσότερη εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους ως υπεύθυνους για τη δική μας δυστυχία, όμως η αληθινή ικανοποίηση έρχεται μόνον όταν αναλάβουμε εμείς το τιμόνι του εαυτού μας, της ζωής μας, τις ευθύνες και τα λάθη μας. Πολλές φορές απογοητευόμαστε επειδή ζούμε με ψευδαισθήσεις, πιστεύουμε πως οι άλλοι δεν θα εγκρίνουν αυτό που θέλουμε, δεν μας υποστηρίζουν ή φοβόμαστε τις συνέπειες. Όλα όμως είναι η δική μας ευθύνη της επιλογής!

Απολαύστε τον ήλιο

Ο ήλιος επιτρέπει στο σώμα μας να παράγει βιταμίνη D που είναι απαραίτητη και για την συναισθητική ισορροπία και στη δημιουργία μελατονίνης που ρυθμίζει τους βιολογικούς κύκλους τους σώματος (κιρκαδιανούς ρυθμός).

Δημιουργείστε, δημιουργείστε!

Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να δημιουργήσετε. Εκφράστε τη δημιουργικότητά σας με όσους τρόπους μπορείτε: μαγειρέψτε, τραγουδήστε, χορέψτε, ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα. Η δημιουργία είναι ζωή!

Περπατείστε ξυπόλυτοι

Βγάλτε τα παπούτσια και περπατήστε ξυπόλητοι, νοιώστε την επαφή με τη γη. Το φυσικό περπάτημα, χωρίς τις άκαμπτες σόλες έχει ευεργετική επίδραση σ’ ολόκληρο το σώμα αλλά και στη διάθεσή μας.

Να είστε ευγενικοί και να προσφέρετε

Η κοινωνία μας ενισχύει την επιθετικότητα και τον ανταγωνισμό (και τα δυο ανεβάζουν τα επίπεδα του άγχους). Αντίθετα, χωρίς να γίνεστε το εύκολο θύμα, να είστε ευγενικοί με τους άλλους: χωρίς να το καταλαβαίνετε παράγετε στον εγκέφαλό σας περισσότερους νευροδιαβιβαστές της ‘ευτυχίας’ όπως η σεροτονίνη. Ταυτόχρονα, διευκολύνετε τη δημιουργία σχέσεων με τους άλλους κι αυτό προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα σ’ εσάς και στους γύρω σας. Και να προσφέρετε: οι πιο ισχυρές μορφές προσφοράς δεν είναι υλικές. Τα δώρα της εκτίμησης, της προσοχής, της τρυφερότητας, είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα που μπορείτε να προσφέρετε.

Να έχετε ευγνωμοσύνη

Κάθε στιγμή που ζούμε, καθετί που νοιώθουμε και μοιραζόμαστε είναι μοναδικό κι ανεκτίμητο δώρο στη ζωή μας. Συχνά, χρειάζεται να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τ’ απλά πράγματα για να τα εκτιμήσουμε. Αντί να περιμένετε μια ασθένεια ή μια απώλεια για να σας κάνει ευγνώμονες για όσα ήδη έχετε κάντε το τώρα. Νοιώστε ευγνωμοσύνη για όλα τα δώρα της ζωής: το φως του ήλιου, το κελάηδημα των πουλιών, τον καλό λόγο των άλλων, μια ευχή, ένα χαμόγελο.

Η υγιεινή ζωή φέρνει ευτυχία

Όσο καλύτερα φροντίζουμε τη ύπαρξή μας τόσο πιο ευτυχισμένοι νοιώθουμε. Να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε ισορροπημένα κι όσο πιο καθαρή τροφή γίνεται, μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης και των παραγώγων της, ασκηθείτε τακτικά, κοιμηθείτε καλά.

Το νόημα της δικής σας ζωής

Όσοι αναζήτησαν και βρήκαν το νόημα ή τα νοήματα για τη δική τους ζωή και ύπαρξη έχουν περισσότερη διάθεση για ζωή, για εξερεύνηση, για περιπέτεια και περισσότερη εσωτερική δύναμη. Αναγνωρίστε όλα όσα σας κάνουν να νοιώθετε καλά και γεμίζουν νόημα τη δική σας ύπαρξη (νοητική και πνευματική) και διαμορφώστε τη ζωή σας αντίστοιχα –ακόμα κι αν αυτά αλλάξουν μέσα στην πορεία του χρόνου. Η ζωή θα σας ανταμείψει με βαθιά ικανοποίηση, αίσθηση δύναμης, νοήματος αλλά και ευτυχίας!

Και κάτι τελευταίο: Η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στο έχειν, ούτε στο είναι. Βρίσκεται στη δράση: ο άνθρωπος νιώθει πραγματική χαρά μόνο μέσα απ’ αυτό που κάνει. Η ανθρώπινη ευτυχία είναι η επί το έργο ευτυχία, η ευτυχία της δράσης με νοητικό-συναισθηματικό νόημα (ακόμα κι αν αυτή είναι ο διαλογισμός) και της δημιουργίας!

Περισσότερες πληροφορίες & πηγές:
Victor Frankl: Man’s Search for Meaning
Deepack Chopra: The Seven Spiritual Laws of Success.
Barbara Weitzer Berger: Are you Happy? 10 Ways to Live a Happy Life.
Andre Comte-Sponville, Jean Delumeau, Arlette Farge: H ωραιότερη ιστορία της ευτυχίας.
Sante Nature Innovation, Les nouveau traitements valides par la recherche scientifique: http://www.santenatureinnovation.fr/

  • ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ
  • ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
  • ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
  • Συμβουλευτική οικογένειας
  • Συμβουλευτική σχέσεων
  • © 2016 ΟΛΓΑ ΜΟΥΛΑΚΗ

Ευχαριστώ την Κατερίνα για την ξεχωριστή φωτογραφία και τη Δήμητρα για την υπέροχη, δημιουργική δουλειά της. Ο.Μ. Portrait photo by http://www.marianou.grDesign by www.pixelaki.co.uk